Съюзът на превозвачите в България готви мащабен протест в

...
  Съюзът на превозвачите в България готви мащабен протест в
Коментари Харесай

Превозвачи излизат на протест срещу нови европейски правила

 

Съюзът на превозвачите в България готви огромен митинг в столицата на 16 май. Причината за недоволството е новият пакет за подвижност, който Европейската комисия внесе в Европарламента и следва да бъде гласуван от евродепутатите.

Според превозвачите, пакетът има за цел само да изхвърли от европейските транспорти фирмите от Източна Европа, безапелационни са всички в сектора.  Четири промени на процедура биха прекроили цялата досегашна активност на водачите и компаниите.

В пакета за подвижност са включени условия водачите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици; след третия ден в страна от Европейски Съюз на камионджията да му се заплаща по нормите за командировки на страната, в която е влязъл;  да не се спи в кабините на камионите;  промени в разпоредбите за шосейния каботаж, който на процедура ще го отстрани.

Новите промени са вкарани в подтекст за отбрана на правата на водачите и тяхното по-добро възнаграждение и право на отмора. Според хора от сектора обаче, измененията са чиста доза протекционизъм за няколко страни, с което се цели Големите страни в Европа да изхвърлят от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони. Всеки четвърти камион в Европа е полски. Българските водачи в Европа са над 40 000, а водачите у нас са близо 70 000.

„ Над 120 хиляди фамилии може да бъдат изправени пред алтернативата да имигрират от страната или да сменят специалността. Новата регулация, която се планува в автомобилния отрасъл, буди безпокойствие в превозвачите в България и цяла Източна Европа.  Те към този момент се готвят за най-лошия сюжет, защото считат, че няма да бъдат конкурентоспособни и да заплащат на своите чиновници, както до момента. Това от своя страна ще докара до намаляването на приходите и всеобщи банкрути ”, оповестиха от Съюза на българските превозвачи.

Основният проблем е, че намаляването на каботажа и оставянето на камиона на всеки три седмици ще повлияе пагубно на оборота. От една страна курсовете ще намалеят доста, а ще има и нови разноски за прибирането на водачите.

„ Ако междинната облага в сектора е 5%, то новите разноски и намаляването на курсовете ще „ изяде ” този %, а компаниите ще стартират да банкрутират всеобщо ”, считат от сектора.

По тази причина те приготвят национално заседание в столицата на 15 май, а ден по-късно – на 16 май народен митинг пред Народното събрание.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР